החוק הטבעי

החוק הטבעי מהווה את הבסיס למערכות אמונה משחר האנושות וידיעת הנסתר בהקשר לאלמנטים הכי קטנים של היקום ונמצא מזה אלפי שנים בשימוש ברפואה ההומאופטית למשל. החוק הטבעי משמש גם כמצפן ערכי למוסר הטבעי הקיים בכל נשמה דוגמאת “עשה טוב וסור מרע”. אך האם כולנו יודעים להבדיל בין טוב ובין רע?  טילי טילים של פילוסופיות ספרים וכתבים נכתבו על כך במשך השנים. ניתן לומר שהחוק הטבעי מבוסס על חוקי המוסר האלוהים והוא הבדלה בין הטוב לרע, כמו שהבדיל בין השמים ובין הארץ או לפחות על אותו משקל? זהו השכל הישר ההגיוני.

החוק הטבעי מתעסק גם בעקרונות ותנאים אוניברסליים, אובייקטיביים, נצחיים, שאינם מעשה ידי אדם, הם מחייבים ובלתי ניתנים לשינוי. מגובים בחוקים ההרמטיים מעליהם [החוקים האוניברסליים] שהשלכותיהם שולטות בהתנהגות של יצורים תבוניים כבני אדם ובעלי יכולת אבחנה עמוקה וההבדל בין פעולות מזיקות ללא מזיקות. ההבנה של חוק הטבע מתמקדת במצפון והתאמתו למוסר אובייקטיבי.

דוגמא לחוקים ההרמטיים נמצא בקהלת: “אִם עֹשֶׁק רָשׁ וְגֵזֶל מִשְׁפָּט וָצֶדֶק תִּרְאֶה בַמְּדִינָה אַל תִּתְמַהּ עַל הַחֵפֶץ כִּי גָבֹהַּ מֵעַל גָּבֹהַּ שֹׁמֵר וּגְבֹהִים עֲלֵיהֶ” מ”ג קהלת ה ז

משמעות הדבר היא לדעת באופן מוחלט אילו התנהגויות קשורות לזכויותינו הטבעיות כל עוד הן אינן גורמות נזק ליצורים חיים אחרים [נשמות בני האדם חיות, או הטבע בכללותו ], ואילו התנהגויות הן שגויות ולא מוסריות כי הן כן גורמות נזק ליצורים או חיים אחרים. לחיות בהרמוניה עם החוק הטבעי פירושו להפעיל את המצפון שלנו, ולבחור בכוונה בהתנהגות נכונה מוסרית על פני קודים של התנהגות שגויה מבחינה מוסרית.

חוק הטבע בהגדרות משפטיות: ג’ון בובייר מילון, לקסיקון משפטי לחוק 

הגדרה – חוק טבע: חוק הטבע הוא זה שאלוהים, ריבון היקום, קבע לכל בני האדם, לא בהכרזה רשמית, אלא בהיגיון פנימי בלבד. היא נובעת מצדק של פעולות אנושיות או של טבע האדם; והוא כולל את כל החובות שאנו חייבים או לעצמנו או לשכנינו; כמו כבוד לאלוהים, כבוד הורינו, חסד כלפי כולם, כבוד קפדני למחויבויות שלנו, הכרת תודה וכו” הטבע תפס שם עמדה מעוררת השראה ולחוק שנקבע נגד הטבע לא היה תוקף משפטי.

(7)זה הגיע אליהם דרך הפילוסופיה המוסרית והפוליטית, שבאמצעותה הם חילצו הצעות פרגמנטריות, נוסחאות. לפיכך נמצא הטבעי veralex, recta ratio, naturae congruens, diffusa in omnes, constans, sempiterna להבנת המונחים הללו וכיצד משמעות לטיניות הוכנסה להגדרות החוק ועוות עם השנים על ידי המערכת המשפטית, המונחים הלטיניים עליהם מדבר בובייר:

vera-lex חוק – אמונה או דת,

Recta-ratio  – מה שנכון, ישר אמיתי, מדיוק, ratio – הגיוני, סביר, נחשב

naturae congruens – אוסף של הטבע

diffusa in omnes,  – לפרוס/לפזר/לשתף את הכל

constans – קבוע

  שהינו נצחי.

מאוסף הגדרות אלו ניתן להבין שג’ון בובייר מדבר על מונחים לטינים השייכים לחוק הטבע במקור מהקנונים הרומים אמונה אודות, מה שנכון, ישר, אמיתי ומדוייק, אוסף של הטבע, שפורס ומפזר את עצמו לשיתוף ושהוא קבוע ונצחי.

ההבדל בין הטוב לרע מה מוסרי ומה לא מוסרי בהיר וברור כאשר אנשים מתחילים לחיות בהרמוניה עם חוקי הטבע בזרימה הרמונית, ולכן הינם מוסריים, שאז, הם חופשיים דרך חוקים הנשארים קבועים. כאשר אנשים חיים בניגוד לחוק הטבע, ולכן אינם מוסריים, הם הופכים ונשארים משועבדים. להבנה עמוקה יותר מהו חוק הטבע בדיוק, וכיצד הוא פועל בחיינו ובסביבתו חשוב לדעת גם כיצד נוצר מצב בו קבוצות כוח קטנה אליטות של אנשים המכונות ממשלות שולטות בחייהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם.

סיסרו צוטט בספרו של פרנסיס ברהם: “יש חוק אמיתי, סיבה נכונה, תואמת לטבע, אוניברסלית, בלתי ניתנת לשינוי, נצחית, שפקודותיה דוחקות אותנו לחובה, ואיסוריה מונעים אותנו מהרע.  אם הוא מצווה או אוסר, הטובים מכבדים את צוויו, והרשעים מתייחסים אליהם באדישות. חוק זה אינו ניתן לסתירה בשום חוק אחר, ואינו חשוף לחריגה או לביטול. לא הסנאט ולא העם יכולים לתת לנו שום פטור על אי ציות לחוק הצדק האוניברסלי הזה.

זה לא זקוק למפרט ולפרשן אחר מלבד המצפון שלנו. זה לא דבר אחד ברומא ואחר באתונה; דבר אחד היום ועוד מחר; אבל בכל הזמנים והעמים החוק האוניברסלי הזה חייב למלוך לנצח, נצחי ובלתי מתכלה.  זהו האדון והקיסר הריבוני של כל היצורים. אלוהים בעצמו הוא מחברו, – מפרסם, – אוכף. מי שלא מציית לו, עף מעצמו ועושה אלימות על טבעו של האדם. על פשעו עליו לשאת את העונשים החמורים ביותר לאחר מכן, גם אם הוא ימנע את האסונות הרגילים של החיים הנוכחיים”. [של הרפובליקה De Re Publica], ספר שלישי סעיף 22; כפי שתורגם על ידי פרנסיס ברהם.

הגדרות נוספות באנציקלופדיות או ספרים ואתרים שונים:

      1.  אציקלופדיה בריטניקה

    החוק הטבעי , בפילוסופיה, מערכת הזכות או הצדק הנחשבת משותפת – לכל בני האדם ונובעת מהטבע ולא מכללי החברה, או החוק חיובי .

    ניסוחים מוקדמים של מושג חוק הטבעי: היו מספר חילוקי דעות באשר למשמעות המשפט הטבעי והקשר שלו למשפט הפוזיטיבי.אריסטו (384-322 לפנה”ס ) קבע שמה שהיה “הגון/רק על ידי הטבע” לא תמיד זהה למה שהיה “הגון/רק על פי חוק”, שיש צדק טבעי תקף בכל מקום באותו כוח ו”והוא קיים גם אם אנשים חושבים כך או אחרת”, וניתן היה לפנות אליו מהמשפט  פוזיטיבי.

    עם זאת, הוא שאב את הדוגמאות שלו לחוק הטבעי בעיקר מהתבוננות שלו ביוונים בערים שלהם, שהכפיפו נשים לגברים, עבדים לאזרחים ו”ברברים” להלנים.  לעומת זאת, ההסטואיקים הגו את חוק טבע שוויוני לחלוטין בהתאם ללוגוס  הסיבה ) הטבועה במוח האנושי . משפטנים רומאים שילמו מס שפתיים לתפיסה זו, שבאה לידי ביטוי בכתביו של St.פאולוס (בערך 10-67 לספירה ), שתיאר חוק “הכתוב בלבבות” של הגויים (רומים ב’:14-15).

    2. אתר קורניל – חוק המוסר

    חוק המוסר מתייחס להתנהגות הנגזרת מ”אובייקטיבי” נכון ולא נכון. חוק המוסר מתייחס בדרך כלל למערכת עקרונות גבוהה יותר שצריכה לשלוט בהתנהגות שאינה בהכרח קבועה בחקיקה. במקום זאת, המשפט המוסרי פונה בדרך כלל לתיאוריה של חוק טבעי או למערכת של חוק דתי כמו החוק הקנוני . לעומת זאת, המשפט הפוזיטיבי הוא מערכת הכללים שנקבעה בפועל על ידי החברה ונאכפת על ידי בתי המשפט והמשטרה שלה

    בתי המשפט פונים לפעמים לחוק המוסרי בקבלת החלטות. לדוגמה, בית משפט שלום בניו יורק ביסס את פסיקתו על אישום של ספרות מגונה על “האם ההשפעה של כל הכרך היא מגונה או לא, כלומר, בניגוד לחוק המוסרי ונוטה לערער את הכבוד להגינות ולמוסר. ” (ראה People, on Complaint of Sumner v. Dial Press , Inc.,48 NYS2d 480 (1944)

    לסיכום:

    בין התרבויות הקדומות ששימרו את חוקי הטבע עד לימנו, בצורתו הטבעית ביותר ניתן למנות את השבטים האינדיאנים, האבוריג’ינים, המאורים, שבטים באפריקה, אמריקה, אסיה בקיצור בכל העולם. אלו אשר תרבותם ומורשתם הטבעית נשמרה ולא הומרה או עוותה עם החוקים הפדראלים וחוקי הממשלות. בהתבסס על ההיסטוריה התרבות העתיקה ביותר בעולם היתה נשית ומטריאכאלית, אמא אדמה היתה מקור חייהם על כל כוחות הטבע הפראי והם העריצו את היקום והבריאה ככוח נשי מחייה ובר קיימא.

    התרבות המטריאכלית המבוססת על הקשר האמהי ונשות הקהילה אנשי הרפואה הטבעית הצ’יפים, השמאנים הובילו את קהילתם במחזוריות הטבעית של האדמה לאורך ההיסטוריה, עד ההשתלטות של כוחות זרים בעולמינו. בפתח העידן החדש אנו חוזרים לערכים הומניים ונשיים אלו, החוק הטבעי והחוקים האונברסאלים אשר הועברו דרך הדורות וניתנו על ידי תרבויות חוץ פלנטריות כגון “אנשי כוכבים” שונים על פי המסורת השבטית, הם היו כאן על הפלנטה לפני עידנים והדריכו את שבטים הראשונים של האדמה.

    הקשר לטבע למהות הנצחית של הנשמה היו אור ונר לרגליהם במשך אלפי שנים. וכך גם אנו נוטים לחזור לידע הנשכח המרפא המחזק והדבק השבטי שהוא המורשת שלנו כאנשי העולם הגדול לשמר אותו עבור הדורות הבאים עלינו לטוב